top of page

Résidentiel

Projet Home

Client:  Hétu

 

Lieu: Laval

 

Mandat: Architecture intérieure, aménagement et décoration

 

Date de réalisation:  2016-2017

 

Concept et défi : Optimiser le volume de rangement grâce au réaménagement de la cuisine. Une grande unité murale, abritant le réfrigérateur double, cache des portes motorisées facilitant l'accès aux armoires en hauteur. La table à manger juxtaposée à l'îlot de travail permet d'économiser l'espace normalement dédier à la circulation. Ainsi, chaque pied cube est maximisé et donne une allure plus vaste à la pièce. 

 

Partenaires collaborateurs: Ébénisterie Alain Dufresne, Gaboriault construction inc., Comptoirs : DEKTON de Cosentino, Installation par Natural Stone, Armoires : EGGER, Plaquage en bois : Les ventes NAGAM inc., Plomberie : Batimat, Évier : JULIEN, Quincaillerie : BLUM Canada, Encadrement de la photo : Dimension Plus, Chaises PENTON originales : EQ3, Appareils électroménagers : Germain Larivière.

 

Photos: *reference design

RESIDENTIAL

GP-2021-Or.jpg
GP-2022-Platine.jpg
2021.png
2017.jpg

PROJET
Northmount 

CLIENT

GONTHIER

LOCATION

ST-EUSTACHE

YEAR

2017

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

After her divorce, the client sought to restore her identity through the look of her home. By opening the dining room, a feeling of vastness be sensed. The walnut bench, with a very low backrest, plays the role of division in this new open-concept room. A feminine atmosphere now emanates from this reinvigorated home

PARTNERS & COLLABORATORS

Ébénisterie Alain Dufresne, Mike Morrow, Oeuvres d'art : Dimension Plus, Mobilier : Artemano, Céramique au sol : Céragrès, Lustre : Mobilia, Flute noire : Au Courant Luminaire

 

Photos: *reference design

PROJET
Ahuntsic 

CLIENT

GONTHIER

LOCATION

ST-EUSTACHE

YEAR

2017

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

After her divorce, the client sought to restore her identity through the look of her home. By opening the dining room, a feeling of vastness be sensed. The walnut bench, with a very low backrest, plays the role of division in this new open-concept room. A feminine atmosphere now emanates from this reinvigorated home

PARTNERS & COLLABORATORS

Ébénisterie Alain Dufresne, Mike Morrow, Oeuvres d'art : Dimension Plus, Mobilier : Artemano, Céramique au sol : Céragrès, Lustre : Mobilia, Flute noire : Au Courant Luminaire

 

Photos: *reference design

RIVER
PROJECT

CLIENT

DESCHAMPS

LOCATION

REPENTIGNY

YEAR

2020-2021

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

This magnificent house located on the shores of the Saint-Laurent River brings a calm and peaceful atmosphere. Its full-height windows offer us magical views of the water. With its superior materials, this residence is harmonious and functional.

PARTNERS & COLLABORATORS

Cuisine:  Fines Cuisines & Miralis, Construction: IDA Construction, Comptoirs: Caesarstone, Plancher: Unik Parquet, Quincaillerie: BLUM Canada,  Appareils électroménagers: Germain Larivière, Éclairage: Au Courant Luminaires & Lambert & Fils

 

Photos: Studio CRBN

PROJET
Bleu

CLIENT

GONTHIER

LOCATION

ST-EUSTACHE

YEAR

2017

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

After her divorce, the client sought to restore her identity through the look of her home. By opening the dining room, a feeling of vastness be sensed. The walnut bench, with a very low backrest, plays the role of division in this new open-concept room. A feminine atmosphere now emanates from this reinvigorated home

PARTNERS & COLLABORATORS

Ébénisterie Alain Dufresne, Mike Morrow, Oeuvres d'art : Dimension Plus, Mobilier : Artemano, Céramique au sol : Céragrès, Lustre : Mobilia, Flute noire : Au Courant Luminaire

 

Photos: *reference design

RIVER
PROJECT

CLIENT

DESCHAMPS

LOCATION

REPENTIGNY

YEAR

2020-2021

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

This magnificent house located on the shores of the Saint-Laurent River brings a calm and peaceful atmosphere. Its full-height windows offer us magical views of the water. With its superior materials, this residence is harmonious and functional.

PARTNERS & COLLABORATORS

Cuisine:  Fines Cuisines & Miralis, Construction: IDA Construction, Comptoirs: Caesarstone, Plancher: Unik Parquet, Quincaillerie: BLUM Canada,  Appareils électroménagers: Germain Larivière, Éclairage: Au Courant Luminaires & Lambert & Fils

 

Photos: Studio CRBN

PROJET
Jeanne-Mance 

CLIENT

GONTHIER

LOCATION

ST-EUSTACHE

YEAR

2017

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

After her divorce, the client sought to restore her identity through the look of her home. By opening the dining room, a feeling of vastness be sensed. The walnut bench, with a very low backrest, plays the role of division in this new open-concept room. A feminine atmosphere now emanates from this reinvigorated home

PARTNERS & COLLABORATORS

Ébénisterie Alain Dufresne, Mike Morrow, Oeuvres d'art : Dimension Plus, Mobilier : Artemano, Céramique au sol : Céragrès, Lustre : Mobilia, Flute noire : Au Courant Luminaire

 

Photos: *reference design

DUEME
PROJECT

CLIENT

DUEME

LOCATION

LAVAL

YEAR

2019-2020

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

This kitchen has been transformed into a meeting place and has become the central element of the house. The wall adjacent to the living room has been eliminated in order to give more openness to the living room and natural light to the room. With noble materials, this kitchen is user-friendly and ergonomic.

PARTNERS & COLLABORATORS

Mobilier sur mesure: ÉbénisterieVE Construction: Guillaume Gaboriault Comptoirs DEKTON de Cosentino , Installation par Natural Stone EMG, Armoires : Rehau , Quincaillerie : BLUM Canada, Appareils électroménagers :  Germain Larivière

 

Photos: *reference design

OPROJECT

CLIENT

LESTAGE

LOCATION

LAVAL

YEAR

2019-2020

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

This new Canadian construction perched on the banks of the Rivière des Prairies offers magnificent views of the water and the city thanks to its full-height windows on two floors. Designed on the ground floor, the simple volumes fit into the existing topography and hug the natural reliefs. 

HOME

PROJECT

CLIENT

HÉTU

LOCATION

LAVAL

YEAR

2016 - 2017

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

Optimize storage volume through kitchen remodeling.

 

A large wall unit, housing the double refrigerator, hides motorized doors facilitating access to cabinets. The dining table juxtaposed with the work island saves the space normally dedicated to traffic. Thus, each cubic foot is maximized and offers vastness to the space.

PARTNERS & COLLABORATORS

Ébénisterie Alain Dufresne, Gaboriault construction inc., Comptoirs : DEKTON de Cosentino, Installation par Natural Stone, Armoires : EGGER, Plaquage en bois : Les ventes NAGAM inc., Plomberie : Batimat, Évier : JULIEN, Quincaillerie : BLUM Canada, Encadrement de la photo : Dimension Plus, Chaises PENTON originales : EQ3, Appareils électroménagers : Germain Larivière.

 

Photos: *reference design

PROJET
Liberté

CLIENT

GONTHIER

LOCATION

ST-EUSTACHE

YEAR

2017

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

After her divorce, the client sought to restore her identity through the look of her home. By opening the dining room, a feeling of vastness be sensed. The walnut bench, with a very low backrest, plays the role of division in this new open-concept room. A feminine atmosphere now emanates from this reinvigorated home

PARTNERS & COLLABORATORS

Ébénisterie Alain Dufresne, Mike Morrow, Oeuvres d'art : Dimension Plus, Mobilier : Artemano, Céramique au sol : Céragrès, Lustre : Mobilia, Flute noire : Au Courant Luminaire

 

Photos: *reference design

Projet condo
 

 

Mandat:  Architecture intérieure, aménagement et décoration

 

Date de réalisation:    2012-2013

 

Concept et défi : Aménager un condo selon les besoins et les contraintes du bâtiment existant.

 

Partenaires collaborateurs: Ébénisterie Alain Dufresnes

Photos: *reference design

GWC

PROJECT

CLIENT

GOULET

LOCATION

LORRAINE

YEAR

2017

MANDATE

URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

Create a feminine, functional and effective workplace to adequately meet the needs of the client working from home.

SCANDINAVIAN

PROJECT

CLIENT

GRAVEL

LOCATION

LAURENTIDES

YEAR

2017

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

PARTNERS & COLLABORATORS

Alain Dufresne

 

Photos: *reference design

Projet condo
 

 

Mandat:  Architecture intérieure, aménagement et décoration

 

Date de réalisation:    2012-2013

 

Concept et défi : Aménager un condo selon les besoins et les contraintes du bâtiment existant.

 

Partenaires collaborateurs: Ébénisterie Alain Dufresnes

Photos: *reference design

PROJET
Gore

CLIENT

SABOURIN-CYR

LOCATION

LAURENTIDES

YEAR

2017

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

This residence, on the edge of Baron Lake, encourages the extension of nature into the interior due to its location in the middle of the forest. Fir, pine, cedar, ash, oak and teak blend well thanks to the mastery of species and their colour. Sometimes with a natural finish or complexion, their richness harmonizes in one place. At the entrance, exposed Douglas fir beams and columns support a bridge with a Western Canadian red cedar finish. The custom-designed teak bar and library are located alongside the bleached ash kitchen and stained oak furniture by designer Luigi Gorgoni. A brushed white oak floor unifies architecture and connects humans to the deep nature of wood. The caramel-coloured pine window frames a breathtaking view of the lake. Towards the private area the WC exhibits a natural teak mosaic. In the master suite a teak wall limits the bathroom to the teak furniture, the precious essence of the customers.

PARTNERS & COLLABORATORS

Ébénisterie Alain Dufresne, Gaboriault construction inc., Comptoirs : DEKTON de Cosentino, Installation par Natural Stone, Armoires : EGGER, Plaquage en bois : Les ventes NAGAM inc., Plomberie : Batimat, Évier : JULIEN, Quincaillerie : BLUM Canada, Encadrement de la photo : Dimension Plus, Chaises PENTON originales : EQ3, Appareils électroménagers : Germain Larivière.

 

Photos: *reference design

MONTJOIE

PROJECT

CLIENT

BARRÉ

LOCATION

EASTERN TOWNSHIPS

YEAR

2015

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

Enhance the interior spaces of a building with the Archimedes concept and its expansion with respect to its architecture.

The chic industrial style integrated with contemporary architecture is mastered by judicious choice of sober materials. The new section opens to nature and inspires with its wood floors and natural stone-like ceramics. 

Projet condo
 

 

Mandat:  Architecture intérieure, aménagement et décoration

 

Date de réalisation:    2012-2013

 

Concept et défi : Aménager un condo selon les besoins et les contraintes du bâtiment existant.

 

Partenaires collaborateurs: Ébénisterie Alain Dufresnes

Photos: *reference design

CONDO

PROJECT

CLIENT

ANONYMOUS

PUBLIC FIGURE

LOCATION

LE SANCTUAIRE

YEAR

2012 - 2013

MANDATE

URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

Design a condo according to the clients' needs and the building's pre-existing constraints.

PARTNERS & COLLABORATORS

Ébénisterie Alain Dufresne

 

Photos: *reference design

PENTHOUSE

PROJECT

CLIENT

ANONYMOUS                    PUBLIC FIGURE

LOCATION

LE SANCTUAIRE

YEAR

2015

MANDATE

URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

Design a penthouse according to the clients' needs and the building's pre-existing constraints.

PARTNERS & COLLABORATORS

Ébénisterie Alain Dufresne

 

Photos: *reference design

DES TOURNOIS

PROJECT

CLIENT

GAGNÉ

LOCATION

BLAINVILLE

YEAR

2013 - 2014

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

Design a new residence according to the architects' guidelines.

The intent was to create a transition from the outside to the inside through its design, integrated furniture and choice of materials. Its richness comes from an old elm mounted on panels. The living area overlooks the living room and has a view of the forest. A huge mural accommodates a linear fireplace which leans against the gym overlooking an indoor pool. The master suite is equipped with a shower with an over-sized glass panel.

WILSON

PROJECT

CLIENT

MAYRAND & COUILLARD

LOCATION

MONTREAL

YEAR

2011 - 2012

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

Design a New York-inspired loft in a heritage building. 

We updated plumbing and the kitchen to provide a larger and more functional space. The private entrance opens onto a desk area, which in turn opens onto a large kitchen. The dining room and living room have large windows overlooking a beautiful downtown park.  A master bathroom built on a podium and detached from the concrete structure offers two areas. A huge barn door closes the bedroom.

PARTNERS & COLLABORATORS

Reliance Construction Group

HOULE

PROJECT

CLIENT

HOULE

LOCATION

ST-LAMBERT

YEAR

2010 - 2011

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

Open the kitchen area into the dining room, the family room and the small living room while maintaining privacy.

Delimited by a buffet recessed in an architectural stone wall, the cozy and small living room is suitable for reading. A family room invites to leisure and relaxation. The spacious bathroom, with its large shower and linear vanity, pursues the intention of expanding this warm residence from wihtin.

CARTIER

PROJECT

CLIENT

ROBITAILLE & ROY

LOCATION

MONTREAL

YEAR

2012

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

Eliminate the corridor effect and make the newborn's room accessible. 

A functional office simultaneously serves as a game room with TV or guest room. The room closes as needed by two full-height sliding doors. Open, they break the corridor effect instantly. A huge bathroom decorated with blue mosaic and a freestanding bathtub offers relaxation and comfort.

PARTNERS & COLLABORATORS

Rénovation consulte

Photos:  *reference design

ST-HENRI

PROJECT

CLIENT

DUFORT

LOCATION

ST-HENRI

YEAR

2013

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, FURNITURE DESIGN & LIGHTING

CONCEPT & CHALLENGE

Make a dining room user-friendly to offer the possibility of it becoming a quiet and serene study.

In order to have as few architectural interventions as possible, we installed two sliding doors between the existing wall and the custom-made bookcase. Having a depth of 22’’, it acts as a gate and gives the impression of being an integral part of the residence. A huge wenge wood imitation sliding door closes the corridor and gives privacy to the room. Judicious lighting completes the atmosphere.

PARTNERS & COLLABORATORS

Ébénisterie Alain Dufresne

Photos:  *reference design

HOULE 2.0

PROJECT

CLIENT

HOULE

LOCATION

ST-LAMBERT

YEAR

2010

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

Design a bungalow from the 50’s without denaturing it.

Originally, the rooms were closed with a huge living room near the entrance. The space was redesigned and the house divided into two areas: living and private areas. The fireplace, the central element, is the focal point around which the family gathers. It is surrounded by the kitchen, living room and the new open access to the basement. The exterior walls were windowed for more light, especially in the dining room, or closed as in the master bedroom. The exterior is rejuvenated with new black windows and sandstone in order to retain the character of this unique residence.

PARTNERS & COLLABORATORS

M Construction

Photos:  *reference design

LAKEFRONT

CONDO PROJECT

CLIENT

BARBEAU & JARVIS

LOCATION

MONTREAL

YEAR

2010

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

Redesign a condo while retaining the placement of drains and water outlets.

In order to privatize the master bedroom, the condo was designed as suites. On the one hand, huge sliding glass doors close the family room connected to the secondary room. On the other, two French doors open onto a master bedroom with custom storage and a luxurious bathroom with heated floors and walls. With a timeless design, this one comes in shades of grey and beige.

PARTNERS & COLLABORATORS

Construction Lorimi

Photos:  *reference design

NORMANDIN

LOFT PROJECT

CLIENT

NORMANDIN

LOCATION

MONTREAL

YEAR

2001

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE, URBAN PLANNING & DECOR

CONCEPT & CHALLENGE

Design a loft in a historic building in Old Montreal.

The space was designed according to the needs: a bathroom accessible from the large kitchen adjoining the master bedroom, an office and a space for photography. An open and urban loft with multiple vocations. The balance of the space results from the integration of furniture designed and created to measure.

PARTNERS & COLLABORATORS

Treebone

Photos:  *reference design

RAYMOND

CONDO PROJECT

CLIENT

RAYMOND

LOCATION

LAVAL

YEAR

2001

MANDATE

INTERIOR ARCHITECTURE

CONCEPT & CHALLENGE

Expand a condo to give amplitude to the dining room.

The proposed unit did not meet the needs of the owner. The living space, formerly restricted by a second room, had to be opened up. The old wardrobe became a storage room with glass doors.

PARTNERS & COLLABORATORS

Photos:  *reference design

bottom of page